Ugrás a tartalomhoz

Számlaképesség magánszemélyként

• Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.
8 válasz erre a témára

#1 bogdany

Új Tag

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 65 Hozzászólás:

Elküldve: 2012-02-20 - 11:51

Üdv!

Nem egyszerű dolog amit szeretnék megtudni, de nem találtam rá érdemleges választ.
Lehetőségem lenne pár oldalt elkészíteni, de jelenleg nem tudok számlát adni. Azt szeretném megtudni, hogy van e arra lehetőség, hogy magánszemélyként valahogyan éves szinten 4-5 számlát kiadjak? Természetesen mindent törvényes úton szeretnék végezni, de az a pár oldal nem ér meg annyi hercehurcát, hogy kiváltsak egy vállalkozóit.
Ha valaki otthon van ebben a témában, vagy hallott már valamiféle megoldásról ez ügyben, kérem írjon!

Előre is köszönöm.
bogdany

#2 Efrud

Veterán

• Moderátor
  • 1.692 Hozzászólás:
  • Település:Vác

Elküldve: 2012-02-20 - 14:49

Szerintem nincs ilyenre lehetőség, de Győző majd biztosan okosabbat fog mondani. Ha számlát akarunk kiállítani akkor eleve adószám kell...

#3 mano

the thing froM ANOther world

• Moderátor
  • 2.595 Hozzászólás:
  • Település:Miskolc az Acélváros

Elküldve: 2012-02-20 - 14:56

jó tanács: ha ebben az összesen 4-5 esetben nem több milliós értéket kérsz el a honlapokért, akkor felejtsd el a számlaadást, mert a végén SEMMID nem marad! mindened elúszik majd a különböző járulékok és adók miatt.

#4 bogdany

Új Tag

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 65 Hozzászólás:

Elküldve: 2012-02-20 - 16:38

Valamilyen módon lehet magánszemélyként számlát kiállítani. (ha nem rendszeres bevételről van szó) 8 órás munkaviszony mellett szeretném csinálni éves szinten max 4-5 oldalt

#5 Farkas Győző

WordPress-tisztelő

• Adminisztrátor
  • 3.943 Hozzászólás:
  • Település:Pécs/Hungary

Elküldve: 2012-02-20 - 18:30

De sürgős, de sürgős... :)
Éppen az előbb írtam választ a tárgybani 2 leveledre.

Szóval: magánszemélyként lehet adószámot váltani ( a közismerten 7-es adószámos), de nem érdemes, talán csak úgy, hogy van főfoglalkozásod. De idéntől az sem nagy hallelúja.

Mindent visz a járulék, az adó, vagyis inkább: annyira kevés marad, hogy anyagilag nem éri meg. Vállalkozóit meg ne próbálj kiváltani rá, mert belerokkansz a terhekbe (kb. 60ezer/hó, ha esik, ha fúj...)

Ha mindenképpen akarod csinálni, akkor megbízási jogviszony, és csókolom.

(Én is azt feltételezem, hogy nem nagy, százezres nagyságrendű portálokról beszélünk...)

#6 Farkas Győző

WordPress-tisztelő

• Adminisztrátor
  • 3.943 Hozzászólás:

Elküldve: 2012-02-20 - 19:16

Kedves bogdany!

Ma már 2x írtál ez ügyben privát üzenetet, 1x válaszoltam rá, közben a Fórumon is feltetted ugyanazt a kérdést, majd a válasz után megint privát levelet írtál:

Idézet

..... Ha megkérlek írnál bővebben az előzőekről, vagy ajánlanál jó szakirodalmat, mert amit olvastam mind maszlag... Nagyon kéne a plusz bevétel... Ha megbízást kapnék, arról hogyan adhatok számlát? Bocsánat a türelmetlenségemért!

Nagyon is megértek mindenkit, hisz' mindenkinek jól jön egy kis többlet pénz, még, ha sok többlet munkával is jár.

Úgy gondolom, hogy sok minden rosszat el lehet mondani rólam (is), de azt nem, hogy ne állnék segítőkészen bármilyen kérdéshez is. De a privát rendszer arra szolgál, hogy olyanról beszéljünk rajta, ami nem a nyilvánosság elé tartozik.
Az pedig, hogy ide-oda ugráltatsz, mert neked nagyon fontos és sürgős, az mégiscsak hümm-hümm, khmmm, khmmm.... :)

Nincs olyan szakirodalom, amit lehet ajánlani, és kielégíti az igényeidet. Legalábbis én nem ismerek olyant. Olyant nem, ami úgy van címezve: bogdany adózási kérdéseire megfelelő válaszok, úgy, ahogyan azt bogdany szereti.. :) :) :)

Viccet és bosszúságot félretéve: a válaszok apró, szakmai cikkekben rejlenek, ott is a 2012-es évben hatályos szabályozást kell átnézni. Természetesen, mint a kis- és középvállalkozások gondjaira az egyik legjobb írásokat közlő, válaszokat adó miniportál, a KÖNYVELŐZÓNA.HU oldalai jöhetnek számításba, közvetlenül a NAV oldalai mellett. :) :) :)

A megbízási szerződésnek egyik lényege, hogy nem vagy sem alkalmazott, sem vállalkozó, és mégis dolgozhatsz. Természetesen, számlát nem adhatsz jogszerűen, de nem is kell adni.

Számlát kizárólag adószámmal rendelkező adózó bocsájthat ki, meghatározott feltételek mellett - és, mint már említettem, amennyiben jogszerűen akarunk eljárni.

Túl kevés az információ a körülményekről, így a tanácsadás sem lehet testreszabott.

Sokféle lehetőség van egy munka kapcsán a költségelszámolásnak:
- alkalmazottként,
- megbízási jogviszonyban,
- adószámos magánszemélyként,
- egyéni vállalkozóként,
- társas vállalkozóként, csak, hogy a leggyakoribbakat említsem.

Éééés, mindegyiknek több elágazása van, az egyszerű, "mi van akkor, ha"-típusú kérdésekre adott válaszoktól függően.

Évi 4-5 honlapért nem érdemes adószámot/vállalkozást kiváltani (nyilván, valami normál, átlag méretben gondolkodom). Ha mindenképpen szabályszerűen kell (nem megy zsebbe), akkor a megbízási jogviszonyt érdemes forszírozni.

#7 bogdany

Új Tag

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 65 Hozzászólás:

Elküldve: 2012-02-20 - 20:54

Telefonról olvastam és nem kaptam értesítést ezer bocsánat! Erről most a technika tehet! (na jó én is!) mégegyszer köszönöm a választ! Az utolsó pü-t természetesen nem küldtem volna el, ha látok fórum bejegyzést! További szép estét!

#8 Nero

Új Tag

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 51 Hozzászólás:
  • Település:A határ

Elküldve: 2012-02-24 - 21:59

a legegyszerubb megoldas ha van valaki aki kiallit neked egy szamlat jutalek fejeben. Igy marad a legtobb a zsebedben,
ha a megrendelonek mindenkeppen kell a szamla. Ha meg nem kell neki, akkor meg nem kell gorcsolni rajta, sajna
ilyen vilagot elunk...

#9 Farkas Győző

WordPress-tisztelő

• Adminisztrátor
  • 3.943 Hozzászólás:

Elküldve: 2012-02-24 - 22:39

Talán ezt ajánlanám a legkevésbé, esetleg csak családon belül... A fiktív számlázás elég nagy buktával jár manapság...

1 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó